erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
20414
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20414

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Na de vernietiging van het Theresianenklooster in 1783 werden gebouwen en gronden verkocht. In 1792 bouwde de heer Morel op de hoek van de Hol- en Theresianenstraat dit huis (zie bouwaanvraag). Breedhuis van tien traveeën en twee bouwlagen afgedekt met een zadeldak (pannen). Middenrisaliet van vijf traveeën. Rechthoekige vensters met oorspronkelijke roedeverdeling, op de bovenverdieping gevat in rechthoekige nissen. Rondboogpoort met schamppalen. Bij het opsplitsen van het huis in verschillende woningen werden enkele veranderingen aangebracht: de eerste drie traveeën werden ontpleisterd en de vensters voorzien van vernieuwde zandstenen negblokken, deur in de vijfde travee, de drie rechter traveeën werden voorzien van afgevlakte bossage onder de puilijst en de vensters werden gevat in een geprofileerde omlijsting met oren en versierde lekdrempel. Gevelbekroning door middel van gekorniste kroonlijst, deels op klossen. Blinde zijgevel.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 99, nummer 20.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20414 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.