Schuur ()

De schuur aan de Hendrik Muyshondtstraat dateert uit het einde van de 18de eeuw en wordt gekenmerkt door horizontale beplanking.

Historiek

Ondanks het uitgesproken agrarische verleden van de meeste Klein-Brabantse gemeenten zijn bewaarde inplantingen van grotere historische hoeven veeleer beperkt. Een noemenswaardige getuige van de vroegere landbouwactiviteiten vinden we evenwel in de houten schuur van deze aangepaste 18de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen. De driebeukige houten constructie bleef met uitzondering van de bedaking, die eertijds uit riet bestond, intact bewaard.

Beschrijving

De monumentale schuur maakte deel uit van een hoeve met losse bestanddelen uit het einde van de 18de eeuw. De driebeukige houten (eik en es) schuur op een bakstenen sokkel wordt gekenmerkt door een horizontale plankenbeschieting een telt zes traveeën onder een schilddak (nok loodrecht op de straat). Het dak was oorspronkelijk bedekt met riet, op het moment van bescherming met Vlaamse pannen en golfplaten. Het gebint bleef intact bewaard met balkinscripties met jaartallen vanaf 1799 en eigenaarsnamen, onder meer Croes en Slachmuylders.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DA002157, Schuur van de hoeve H. Muyshondstraat 65 en woning W. De Blockstraat 45 (KENNES H. 1997).

Auteurs:  Kennes, Hilde

Hoeve met losstaande bestanddelen ()

Hoeve met losstaande bestanddelen rondom geasfalteerd erf, in kern opklimmend tot eind 18de eeuw, doch met uitzondering van de monumentale schuur grondig aangepast. Driebeukige houten (eik en es) schuur met horizontale plankenbeschieting, van zes traveeën onder schilddak (nok loodrecht op straat, eertijds riet, heden Vlaamse pannen en golfplaten). Bakstenen sokkel. Uiterst rechts aansluitend wagenhuis van één travee. Intact gebint; balkinscripties met jaartallen vanaf 1799 en eigenaarsnamen onder meer Croes en Slachmuylders. Deels omhaagde boomgaard ten noordwesten, deels nog hoogstam.