Herenhuizen

Straat Hoogstraat

• Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuizen

omvat de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Herenhuis met tuin
gelegen te Hoogstraat 11 (Gent)

Beschrijving

Twee gelijkaardige onderkelderde herenhuizen van het enkelhuistype in second-empirestijl daterend uit derde kwart 19de eeuw. Gevelbepleistering met imitatiebanden op de begane grond en schijnvoegen op de bovenverdieping. Hoge arduinen onderbouw met getraliede keldervensters. Accent op bel-etage met driehoekige frontons op consoles boven de bewerkte lateien en balustrades tussen postamenten. Steekboogvensters in geriemde omlijsting met sluitsteen op lagere derde bouwlaag. Links getoogde poort met geprofileerde bepleisterde omlijsting. Uitgewerkt hoofdgestel, fries met panelen en pilastertjes, kroonlijst op consoles. Nummer 13. Vooral markant door de fraaie atlanten die de kroonlijst met klossen schragen.

Interieur met trappenhuis en stucplafonds grotendeels behouden.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke