Hof van Vinderhoute

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof van Vinderhoute

Beschrijving

Vanouds bekende woning, onder meer midden 16de eeuw zogenaamd "Huis" of "Hof van Vinderhoute", daarna tot de tweede helft van de 16de eeuw eigendom van de familie de Montmorency, die het huis laat verbouwen in 1730 (zie bouwaanvraag), en in 1781 in het bezit van J.P.J. Zoetaert die eveneens verbouwingen laat uitvoeren. Heden lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen met zadeldak (pannen) met twee dakkapellen met driehoekig fronton (van 1730), huidig uitzicht grotendeels van 1781. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint met behouden verankering. Rechthoekige, omlijste vensters; verzorgde ramen met consooltjes boven de middenstijl. Rechts rondboogdeur in arduinen omlijsting op neuten en imposten en met kroonlijst.

Beschilderde achtergevel met rechthoekige vensters en links grote rondboogpoort met neuten, imposten en boogstenen en voorzien van schamppalen.

De vroegere tuin is thans overdekt en omgevormd tot parking. De voormalige stallingen geopend met rondboogarcade van zeven traveeën zijn overkluisd met gedrukte gewelven gescheiden door gordelbogen.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 102, nummer 20, nummer 59.