Priorij van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Galilea

Beschrijving

Voormalige "Priorij van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Galilea". Nonnenklooster van de orde der reguliere kanunnikessen van Sint-Augustinus, gesticht circa 1433 door Jan Eggaert in de Koningstraat. Vestiging in de jaren 1440 in de Hoogstraat. Door brand geteisterd in 1515. Verdreven tijdens het calvinistische bewind in 1578. Opgeheven tijdens de Franse revolutie (1783), de kloostergebouwen werden deels ingericht als ursulinenklooster, op hun beurt afgeschaft in 1795, en deels als woonst van de familie de Montmorency. In 1810 verdeeld in verschillende percelen en omgevormd tot burgerhuizen met tuin.

Het klooster besloeg oorspronkelijk het hele pand tussen Hoogstraat (achter de huidige nummers 9, 11, 13), Turrepoortsteeg, Holstraat en Schouwvagersstraat. De gebouwen lagen vooral ten noordwesten, onder meer een kloostergang rondom een vierhoekige binnenplaats en kapel. Thans vertonen de voorgevels van nummer 19 tot 29 nog sporen van de oude kloostergebouwen.

Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen afgedekt met zadeldak (pannen). De oude lijstgevel onderging in 1813 enkele wijzigingen en werd bepleisterd, in 1956 ontpleisterd en gerestaureerd in 16de-eeuwse trant. Horizontaal belijnde gevel door plint, waterlijst en hoofdgestel. Gereconstrueerde kruiskozijnen met zandstenen negblokken en wigvormig ontlastingssysteem. Lelieankers aangebracht bij de restauratie. Rondboogdeur overspannen met gebogen waterlijst op horizontale aanzetten.

Gelijkaardige, minder gereconstrueerde achtergevel van zeven traveeën. Rechthoekige vensters, op eerste bouwlaag met wigvormig ontlastingssysteem, op tweede bouwlaag met rollaag. Korfboogdeur met waaier.

Interieur. Fraaie 19de-eeuwse deurstijlen, schouwmantels in empirestijl.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1810//641.
  • Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, D. 36/F.65.
  • DE POTTER F. en BROECKAERT J. s.d: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, deel VIII, Gent, 403.
  • MORTIER G. 1973: Duizend jaar Ekkergem, Gent, 415-421.