Herenhuis Hotel Reylof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Hotel Reylof

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis Hotel Reylof

Beschrijving

Zogenaamd "Hotel Reylof". Herenhuis in Lodewijk XIV-stijl met dienstwoningen en achteruitgang in de Brouwersstraat, geschikt rondom een geplaveide binnenplaats, gebouwd in opdracht van de Latijnse dichter Baron Reylof.

Ontpleisterde zandstenen voorgevel met oorspronkelijk acht traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met twee dakkapellen, volgens bouwaanvraag daterend van 1724, gerestaureerd in 1919, 1923 en volgens plintopschrift in 1964. Lijstgevel met enkelhuisopstand van oorspronkelijk acht traveeën, thans zes traveeën breed, daar de twee linker traveeën nu ingelijfd zijn bij het heropgebouwd huis ernaast in aangepaste Lodewijk XIV-stijl. Middenrisaliet van vier traveeën met twee licht vooruitspringende middentravee, geritmeerd door kolossale Corinthische pilasters van arduin op hoge geprofileerde sokkels; boven het gekorniste hoofdgestel met sculpturale vulling oorspronkelijk bekroond met wereldbol op sokkel. De flankerende traveeën worden gescheiden door geblokte penanten. Rechthoekige vensters, verlaagd in 1834, gevat in vlakke omlijsting, de benedenvensters van het risaliet worden bekroond met een kroonlijst. Fraaie deuromlijsting van inrijpoort: rondboogdeur met hol geprofileerd beloop op neuten en imposten verfraaid met Lodewijk XIV-motieven, voorzien van later toegevoegde gietijzeren waaier in empirestijl; bekronend balkonhek op consoles, vernieuwd bij de restauratie van 1964.

De achtergevel vertoont twee uitgewerkte partijen. Links vooruitspringende bepleisterde gevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee dakkapellen. Lijstgevel geritmeerd door geblokte muurbanden en een bekronend gekornist driehoekig fronton. Middenrisaliet gemarkeerd door vensterbekroningen onder Lodewijk XIV-consoles. Rondboogdeur met geprofileerd beloop op neuten en imposten en voorzien van boog- en sluitstenen. De rechter gevelpartij van vijf traveeën wordt geaccentueerd door een hoger opgetrokken middenrisaliet van drie traveeën bekroond met een gebogen fronton, thans gedeeltelijk behorend bij nummer 36. Geritmeerd door geblokte muurbanden. Rechthoekige vensters.

Geplaveide binnenplaats ten westen afgebakend met later toegevoegde (?) muur, verfraaid met pilasters en fontein in neobarokstijl. Ten zuiden aanhorigheden onder mansardedak met dakkapellen op L-vormige plattegrond, in sluitsteen gedateerd 1718 (zie bouwaanvraag). Bepleisterde lijstgevels gemarkeerd door rondboogarcade voorzien van geprofileerd of geblokt beloop en gescheiden door Korinthische pilasters. In het vooruitspringende deel, thans in twee gedeeld door scheidingsmuur, gedicht en ingericht als portierswoning. Gekornist entablement.

Interieur. Ovaal trappenhuis in empirestijl met slingerende trap. Diverse empireschouwen.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 102, nummers 11, 16.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1834//3871.

Aanvullende informatie

Op de binnenplaats groeit een witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), een solitair staande boom. De kastanje is merkwaardig omwille van zijn esthetische en monumentale waarde. Zijn volume is beeldbepalend voor de omgeving waarin hij groeit. Hij is een essentieel element ter aankleding van de historische plaats omdat de dimensies van de binnenplaats beter tot uiting komen.