erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
20460
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20460

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dominicanenklooster met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 01-07-1981

Beschrijving

Ruim hoekhuis van bak- en zandsteen daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw tot eerste helft van de 17de eeuw. Gerestaureerd in 1898, volgens de gevelsteen in de plint onder leiding van P. Eeckhout in 1966. Vernieuwd materiaal.

Voorgevel van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leipannen). Overkragende bovenbouw met tudorbogen van baksteen afwisselend met zandsteen op consoles, volgens Pauwels oorspronkelijk volledig uit zandsteen. Vensterregisters afgelijnd door waterlijsten. Kruiskozijnen met negblokken. Rechthoekige deuren met hoekconsooltjes en bolkozijn als bovenlicht. Drie getrapte dakvensters met bolkozijn. Rechts sporen van zijtrapgevel.

Zijgevel van acht traveeën met gelijkaardige overkraging. Trapgevel (7 treden + topstuk) van drie traveeën en ernaast lijstgevel met centraal getrapt dakvenster. Op hoekpenant zandstenen nis met nieuw Onze-Lieve-Vrouwebeeld op kraagsteen.

 • PAUWELS H. 1951: De ontwikkeling van de gevelarchitectuur te Gent tijdens de XVIIde en de XVIIIde eeuw, Gent (onuitgegeven), 92.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979

Aanvullende informatie

Op het hoekpenant staat in een nis het beeld van een "gekroonde Onze-Lieve-Vrouw" (met Kind Jezus op de linkerarm en paternoster in de rechterhand). Het klassieke heiligenbeeld (circa 1,30 m hoog) werd in 1987 gereconstrueerd in witte steen door Gerard Thienpont, beeldhouwer (Eke-Nazareth). Het beeld is een getrouwe kopie van het oorspronkelijk witstenen beeld dat zwaar beschadigd was.

 • Informatie verstrekt door E. Thienpont.
Datum: 06-11-2013

Relaties

 • Is deel van
  Dominicanenklooster met omgeving

 • Is deel van
  Hoogstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20460 (Geraadpleegd op 27-02-2021)