erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
20460
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20460

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dominicanenklooster met omgeving
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dominicanenklooster met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ruim hoekhuis van bak- en zandsteen daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw tot eerste helft van de 17de eeuw. Gerestaureerd in 1898, volgens de gevelsteen in de plint onder leiding van P. Eeckhout in 1966. Vernieuwd materiaal.

Voorgevel van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leipannen). Overkragende bovenbouw met tudorbogen van baksteen afwisselend met zandsteen op consoles, volgens Pauwels oorspronkelijk volledig uit zandsteen. Vensterregisters afgelijnd door waterlijsten. Kruiskozijnen met negblokken. Rechthoekige deuren met hoekconsooltjes en bolkozijn als bovenlicht. Drie getrapte dakvensters met bolkozijn. Rechts sporen van zijtrapgevel.

Zijgevel van acht traveeën met gelijkaardige overkraging. Trapgevel (7 treden + topstuk) van drie traveeën en ernaast lijstgevel met centraal getrapt dakvenster. Op hoekpenant zandstenen nis met nieuw Onze-Lieve-Vrouwebeeld op kraagsteen.

 • PAUWELS H. 1951: De ontwikkeling van de gevelarchitectuur te Gent tijdens de XVIIde en de XVIIIde eeuw, Gent (onuitgegeven), 92.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op het hoekpenant staat in een nis het beeld van een "gekroonde Onze-Lieve-Vrouw" (met Kind Jezus op de linkerarm en paternoster in de rechterhand). Het klassieke heiligenbeeld (circa 1,30 m hoog) werd in 1987 gereconstrueerd in witte steen door Gerard Thienpont, beeldhouwer (Eke-Nazareth). Het beeld is een getrouwe kopie van het oorspronkelijk witstenen beeld dat zwaar beschadigd was.

 • Informatie verstrekt door E. Van Lancker.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

 • Is deel van
  Dominicanenklooster met omgeving

 • Is deel van
  Hoogstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20460 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.