Sint-Amandscollege campus Heilig Hart

Beschrijving

Sint-Amandscollege, campus Heilig Hart. Schoolcomplex uit de 20ste eeuw dat zich uitstrekt tussen de Marktstraat en de Tuinstraat, later opgesplitst in twee verschillende scholen. Aan de Ballingenweg bestaande uit drie afzonderlijke, vrijstaande vleugels gesitueerd aan weerszijden van de straat.

Historiek

Een eerste fase van het gebouwenpatrimonium is volgens het kadaster ontstaan in 1927 wanneer ten zuiden van de Ballingenweg in opdracht van het klooster van de Heilige Augustinus  twee schoolvleugels worden opgetrokken, beiden met L-vormig grondplan (nummer 26). De vleugels zijn tegen mekaar geplaatst en sluiten twee afzonderlijke speelplaatsen in. De ene, thans nog bewaarde vleugel herbergt klassen voor betalend onderwijs, de tweede voor kosteloos onderwijs. In 1964-1966 wordt het oostelijke deel van de school aan de zuidzijde van de Ballingenweg uitgebreid door architect José Destrebecq uit Harelbeke (nummer 26) met drie klaslokalen en een turnzaal. Die uitbreiding en meer bepaald de volledige oostelijke vleugel van de jaren 1920 wordt in 1997-1998 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwbouw naar een ontwerp van architectenbureau Jan Vanheuverzwijn-Valembois (ontwerp van 1991, bouwaanvraag van 1995).

Beschrijving

Lange schoolvleugel uit de jaren 1920. Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldak met rode pannen. Straatgevel afgewerkt met muizentandfries, onderbroken door de muurpenanten tussen de verschillende traveeën. Segmentboogvormige openingen met vernieuwd houtwerk.

Ten oosten daarvan, vleugel uit de jaren 1990. Deels bepleisterd bakstenen schoolgebouw van twee bouwlagen deels onder plat dak, deels onder gebogen dakvlak; dakranden in aluminium. Grote en vaak horizontaal doorlopende glaspartijen (aluminium schrijnwerk). Halfronde inkompartij aan de straatkant met blauw beschilderde dakrand.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwvergunningen: Harelbeke, 1964/49, 1966/104, 1975/126, 1995/143.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1927/27, 1998/1.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie