erfgoedobject

Herberg 't Brouwershof

bouwkundig element
ID
205014
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205014

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg 't Brouwershof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herberg " 't Brouwershof" met paardenstal gebouwd in 1887-1888 in opdracht van brouwer Jules Deconinck, die op de hoek met de Steenbrugstraat een brouwerij heeft en vanaf 1899 woont in het naastgelegen kasteel (nummer 2). De herberguitbating werd circa 2008 stopgezet.

Sobere, vrijstaande bakstenen woning (nummer 14) van vijf traveeën, thans onder tentdak met Vlaamse pannen en dakvenster. Oorspronkelijk gebouwd als eenlaagshuis zie oude foto. Later is het volume met één bouwlaag verhoogd (zie bouwnaad in de noordgevel) en is de zuidgevel van openingen voorzien. Aan straatzijde heden bepleisterde en wit beschilderde lijstgevel op arduinen plint. Eenvoudige rechthoekige openingen in geriemde omlijstingen. Op de begane grond, deels behouden, rood beschilderd schrijnwerk. Bepleisterde zuidgevel. Achter de woning ligt een bakstenen stalvolume, dat in 1928 in opdracht van de NV Brouwerij de Staceghem in het zuiden en het westen wordt uitgebreid. Rechts bevindt zich een ommuurde binnenkoer die aan noordzijde is afgelijnd door een langwerpig, dwars op de straat gericht volume, eertijds paardenstal - zie annotatie kadaster - en stapelruimte - zie hijskraan (nummer 12).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1888/15.
  • OPSOMER J., BAERT W., e.a., Brouwerijen en herbergen Harelbeke-Stasegem, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nummer 24, Harelbeke, 2005, p. 264-265.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het schrijnwerk van de herberg is vernieuwd.

  • Informatie meegedeeld door Intercommunale Leiedal (14 februari 2023). 
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg 't Brouwershof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205014 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.