• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige in oorsprong zeker 18de-eeuwse hoeve, sinds 1970 gelegen langs het kanaal Kortrijk-Bossuit, rechtover de Klinkaardstraat.

Historiek

Eerste weergave van de hoeve, bestaande uit vier losse bestanddelen rondom een erf, op de kaart uit het landboek van Harelbeke-buiten, opgemaakt in 1768 door landmeter Frans De Bal. Zelfde weergave op het primitief kadasterplan (circa 1835) en vermelding van het gebruik als pachthoeve, eigendom van Louis Depottere uit Gent; de hoeve was van de straat afgesneden door een boomgaard. Na het graven van het kanaal Kortrijk-Bossuit circa 1860 komt het boerenhuis quasi aan de rand van het water te liggen. In 1894 vermeldt het kadaster brouwer Jules Deconinck als eigenaar van de hoeve. Hij laat de thans nog bestaande schuur volledig (en langer) bouwen. In 1911 wordt het bijgebouw ten oosten van de woning aangepast tot cichorei-ast en een motorzwingelarij. In 1970 wordt het kanaal verlegd; mogelijk worden pas dan de zuidoostelijke bijgebouwen (onder meer voormalige zwingelarij) afgebroken en in het laatste kwart van de 20ste eeuw vervangen door een grote loods. Circa 1970 wordt het woonhuis zwaar gefermetteerd door architect Oscar Quackelbeen uit Zulte (zie bouwaanvraag van 1970).

Beschrijving

Hoeve, vandaag bestaande uit een quasi parallel met de straat gelegen schuur en een dwars daarop georiënteerd, vrijstaand woonhuis, dat vanop de straat moeilijk zichtbaar is. Zwaar verbouwd woonhuis, niet zichtbaar vanaf de openbare weg. Vrij imposante schuur: langwerpig verankerd en wit beschilderd, bakstenen volume. Sporen van gedichte muuropeningen onder meer ontlastingsboog van brede doorgang. Kopgevel met door bakstenen gevormd jaartal "1841" (?).

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1970/159.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1865/17, 1912/27.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Legger, Harelbeke, artikels 633, 1039, 1770.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nummer 1933: Dertiende carte figurative vanden derthienden canton genaemt de Wijd-Haege palende West, ten suyden den volgenden canton, in Landboek van Harelbeke-buyten, J. De Lannoy naar plan van F. De Bal, 1768.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie