• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve, die in kern zeker opklimt tot de 18de eeuw, doch in de 20ste eeuw is opgesplitst in twee afzonderlijke wooneenheden (nummers 1-3), waarvan één grondig verbouwd (nummer 3).

Historiek

Eerste weergave van de bebouwing komt voor op de kaart uit het landboek van Harelbeke-buiten, opgemaakt in 1768 door landmeter Frans De Bal. Het betreft een site die wordt omschreven als eigendom van de heer Surmont. Ook het primitief kadasterplan (circa 1835) geeft Surmont-Devolsberghe uit Gent aan als eigenaar. Een huis met twee langwerpige bijgebouwen situeert zich rondom een erf. Ten westen bevindt zich volgens de mutatieschets van het kadaster een boomgaard en het geheel is toegankelijk via een rechte dreef die vertrekt aan de "Oudenaerdschen Aarden Weg", de huidige Steenbrugstraat. In 1863 laat Maria Surmont de Volsberghe een landgebouw bijbouwen (thans de schuur tegenover het boerenhuis van nummer 1). Op de kaart van het Dépôt de la Guerre van circa 1865 vermeld als "Ferme Vandeputte"; blijft zo vermeld tot het begin van de 20ste eeuw (bij voorbeeld op de Atlas der Buurtwegen van 1845). Vermoedelijk wordt de hoeve rond de jaren 1890 verkocht aan brouwer Jules De Coninck die volgens de gegevens van het kadaster de hoeve gedeeltelijk reconstrueert. Een bestaand bakhuis wordt afgebroken en heropgebouwd achter het boerenhuis. In de jaren 1950 komt het geheel in handen van de familie Rogé, die in 1951 de hoeve opdeelt in twee. Na de aanleg van de autostrade E17 in het begin van de jaren 1970 wordt de toegangsdreef gesupprimeerd en de straat Eiktronk verlegd ten noorden van de autobaan, bijna tegenaan de hoeve.

Beschrijving

Verankerde baksteenbouw, afgedekt door pannen zadeldaken. Moeilijk zichtbaar van op de openbare weg door de begroeiing. Nummer 1, goed bewaard in mogelijk 18de-eeuwse of uiterlijk laat 19de-eeuwse toestand. Wit beschilderd boerenhuis onder overkragend zadeldak met Vlaamse pannen; vernieuwd houtwerk. Stalvolume met overkragende bedaking en mechanische pannen. Nummer 3, in oorsprong gelijkaardige woning, doch heden verbouwd en zwaar gerenoveerd. Ten oosten van de hoeve staat een rij populieren.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nummer 1933: Elfsten carte figurative van de elfsten canton wesende de noordsyde van de Quae-poorte palende suydt over den Audenaerdschen herwegh den volgenden canton, in Landboek van Harelbeke-buyten, J. De Lannoy naar plan van F. De Bal, 1768.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie