erfgoedobject

Stedelijke openbare bibliotheek

bouwkundig element
ID
205028
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205028

Juridische gevolgen

Beschrijving

Stedelijke openbare bibliotheek daterend van 2000-2001, naar een ontwerp van 1997 van architect architectenbureau Jan Vanheuverzwijn-Valembois uit Harelbeke. In 1997 neemt het stadsbestuur en de adviesraad van het bestuur Stedelijke Openbare Bibliotheek de beslissing om een nieuwe bibliotheek te bouwen. Plaat ter herinnering aan de eerste steenlegging (4 maart 2000) en ter herinnering aan de opening van de bibliotheek (oktober 2001).

Bibliotheekgebouw met stalen draagconstructie, binnenwanden uit grijze betonstenen en betonnen wanden, gebruik van rode en zwarte bakstenen, cederhout en aluminiumramen. De vier gevels spelen in op hun context: de lange gevel aan de Eilandstraat toont de bedrijvigheid in de bibliotheek en houdt zoveel mogelijk terrein aan de straatkant vrij; de gebogen wand aan de kant van het cultureel centrum (nummer 6) geeft een antwoord op de bestaande vorm; de geknikte gevel aan de tuinzijde omarmt de tuin met het leeseiland en is opengewerkt met zicht op de tuin; de gesloten gevel aan de drukkere Gaversstraat heeft een glazen cilinder als lichtbaken. Binnenin één doorlopende ruimte met alle functies naast elkaar; niveauverschillen, kruisende richtingslijnen en vides zorgen voor een ruimtelijk gevoel. Eerste verdieping met dienstruimtes. Glazen verbindingsas naar het bestaande cultureel centrum (nummer 6).

Aangelegde tuin en terras met vijver.

  • BYTTEBIER J., FONCKE H., VAN HERREWEGHE J., Boekstenen. De nieuwe openbare bibliotheek van Harelbeke door Hans Foncke. Logboek van een bouwgeschiedenis door Jan Van Herreweghe, Harelbeke, 2002.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stedelijke openbare bibliotheek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205028 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.