Arbeiderswoningen en vlasschuur

Beschrijving

Eind 19de-eeuwse arbeiderswoningen (nummers 112-116), met naastgelegen vlasschuur van de jaren 1920 (nummer 118). Maakte deel uit van de achtergelegen voormalige vlassite.

Historiek

In 1898 laat handelaar Jan Degezelle drie vlasserswoningen optrekken (nummers 112-116) met achteraan een kleine zwingelarij en stal. In 1903 wordt links van de huisjes een magazijn (nummer 118) gebouwd. In 1927 wordt de site door Evarist Buyse uitgebreid met een vlasschuur ten westen van het magazijn (nummer 118).

Een opmeting en schatting van de site tussen de Kortrijksesteenweg en de Elfde-Julistraat in 1943 door het Gentse architecten- en expertisebureau Georg J. Callens toont aan dat het magazijn op dat ogenblik wordt gebruikt als ketelhuis, zie vermoedelijke bouw van de hoge schoorsteen eind de jaren 1930. De gebouwen worden in 1989 herbestemd als textielfabriek "VERGOLIN". In 2008 zijn de gevels aan de Elfde-Julistraat herschilderd en krijgt de schoorsteen het opschrift "DELVI".

Beschrijving

Nummers 112-116. Verankerde en wit beschilderde voormalige vlasserswoningen (zie kleine vensteropening boven de voordeur). Baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Nummer 112 vrij ingrijpend verbouwd (gewijzigde openingen en toevoeging dakvenster). Overal aangepast houtwerk.

Nummer 118. Wit beschilderde fabrieksgebouwen; hoger volume aan de Elfde-Julistraat onder pannen zadeldak (voormalige vlasschuur), naastgelegen volume onder platte bedaking met monumentale bakstenen schoorsteen tot begin 2008 met opschrift "VERGOLIN", thans "DELVI" (voormalig ketelhuis), rechthoekige poort- en vensteropeningen.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1943/23 (doos 1933/1-29).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1902/28, 1904/14, 1927/57.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie