Arbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoning

Beschrijving

Begin 19de-eeuwse éénlaagswoning, gelegen ter hoogte van de Hippodroomstraat en reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835). Circa 1835 eigendom van brouwer L. Gheyders uit Antwerpen, die op dat moment verschillende woningen in de straat bezit. Volgens het kadaster wordt de woning in 1886 uitgebreid door Sophia Vandenbogaerde en worden er achter de woning enkele bijgebouwtjes opgetrokken.

Lage woning van het dubbelhuistype, gelegen onder het huidige straatniveau. Verankerde baksteenbouw met blauw beschilderde, gecementeerde voorgevel met imitatievoegen, afgedekt door een pannen zadeldak. Aangepaste, rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1893/30.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie