Handelspand van 1933

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelspand van 1933

Beschrijving

Imposant handelspand van 1933 op de hoek met de Toekomststraat met ruime, ommuurde tuin en autobergplaats aan de zijstraat.

Modernistisch hoekpand zogenaamd "De Eenhoorn" waarvan de begane grond thans in gebruik is als apotheek. Kadasteronderzoek toont aan dat ene Joris Ghyssaert in 1933 op het hoekperceel een magazijn laat bouwen. De bouwaanvraag van 1933 maakt echter duidelijk dat architect J.J. De Meyere uit Kortrijk een reeds bestaand magazijn verbouwt (of volledig laat slopen ?) en de gevels ervan gedeeltelijk vernieuwt (of een volledig nieuw gebouw optrekt?). Het bouwplan betreft in ieder geval het huidige hoekpand.

Na verkoop van het pand in 1946 worden in 1948 voornamelijk binnenin het handelshuis (apotheek) door architect Omer Carpentier uit Poperinge kleine verbouwingen gedaan. Vermoedelijk is dan ook het bas-reliëf met de eenhoorn boven de ingang toegevoegd. Laatstgenoemd is gebeeldhouwd door Koos van der Kaaij (° Leiden, 1899), die in de periode 1949-1960 in Kortrijk verblijft.

Bruinrode baksteenbouw afgewerkt met gele baksteen voor de voorgevel gecombineerd met donkergrijze baksteen voor de penanten op de begane grond. Hoekpand gedomineerd door platte bedaking, afgeronde hoektravee en torenachtig volume met plat dak aan de Gentsestraat. Houten pergola boven het terras langs de Gentsestraat. Bewaarde oorspronkelijke beglazing in de rondboogvormige vensters boven de licht vooruitspringende arduinen cordon; groene glas in lood met in drie ramen ingewerkte apotheeksymbolen.

Langs de Toekomststraat, roodbruine bakstenen tuinmuur geritmeerd door lichte steunberen en bovenaan afgelijnd door baksteenfries; autobergplaats op het einde (behorend tot nummer 17).

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1933/81, 1948/79.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1933/8.