Herberg In den Accordonist

Beschrijving

19de-eeuws pand, voormalige herberg "In den Accordonist", later "De Trompet" en in 1986 "De Saxo". In 1865 gebouwd als één groot pand (samen met het huidige buurpand nummer 74) op de hoek met de Forestiersstraat voor bakker Constantinus Thurman. De linkertravee, die oorspronkelijk is ontworpen bij de nummer 78 in 1933 (zie bouwaanvraag), is vermoedelijk later bij nummer 76 gevoegd en op dat ogenblik mee bepleisterd en beschilderd.

Deels bewaarde 19de-eeuwse gevel en mogelijk deels bewaarde 19de-eeuwse kern binnenin. Afgebroken schilddak met Vlaamse pannen. Bepleisterde en wit beschilderde, classicistische lijstgevel (zie onder meer geprofileerde omlijstingen rond de vensters, kordonlijsten en tandrij onder de goot). Begane grond met in de jaren 1930-1950 ingebrachte pui, zie herbergfunctie. Verticaal vensterregister ter hoogte van de traphal. Bewaard, 19de-eeuws schrijnwerk in de bovenvensters met T-ramen en vast bovenlicht. Bewaard tramoog.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1865/7.
  • OPSOMER J., BAERT W., e.a., Brouwerijen en herbergen, Harelbeke-Stasegem, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 24, Harelbeke, 2005, p. 93.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Aanvullende informatie

De gevel is niet langer wit beschilderd. De pui onderaan is verdwenen. Het schrijnwerk is vervangen.

• Informatie meegedeeld door Intercommunale Leiedal (21 december 2022).
  • Google Maps, Streetview, Gentsestraat 76, Harelbeke [online] (geraadpleegd op 31 januari 2023).