erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
205083
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205083

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve bestaande uit een woonhuis en klein landgebouw, die beiden zeker opklimmen tot de 18de eeuw zie weergave op de kaart uit het landboek van Harelbeke-buiten, opgemaakt in 1768 door landmeter Frans De Bal en thans bewaard in het Rijksarchief van Kortrijk, en de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Volgens het kadaster wordt het woonhuis in 1853 vergroot en wordt er ten westen een zwingelarij bijgebouwd. Thans in vrij verwaarloosde toestand.

Verankerde en oorspronkelijk wit beschilderde baksteenbouw onder overkragende pannen zadeldaken. Woonhuis met een in het verlengde liggend schuur/stalvolume. Woonhuis met aan erfkant onder meer grote, 20ste-eeuwse openingen. Het in het verlengde liggend schuur/stalvolume heeft een kopgevel aan straatkant die voorzien is van vlechtwerk en doorbroken is door drie verzorgde luchtsleuven. Vrijstaand gebouwtje onder half schilddak met mechanische pannen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1863/145.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nummer 1933: Dertiende carte figurative vanden derthienden canton genaemt de Wijd-Haege palende West, ten suyden den volgenden canton, in Landboek van Harelbeke-buyten, J. De Lannoy naar plan van F. De Bal, 1768.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205083 (Geraadpleegd op )