erfgoedobject

Brouwerswoning in neotraditionele stijl

bouwkundig element
ID
205087
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205087

Juridische gevolgen

Beschrijving

Opmerkelijk neotraditioneel complex uit de jaren 1920 naar ontwerp van architect Paul Albert (Calevoet, Ukkel), zie gevelplaat rechts van de inkom. Het pand, volgens de kadastrale leggers gebouwd in opdracht van Frans Van Haelen-Timmersmans, een brouwer uit Brussel, werd op het kadaster geregistreerd in 1929 op een voorheen onbebouwd perceel.

Baksteenbouw bestaande uit een onderkelderde torenvormige structuur van één travee en twee bouwlagen onder overkragend pannen tentdak met rechts aangebouwd een verhoogde, éénlaagse inkompartij, eveneens één travee onder overkragend afgewolfd dak en voorafgegaan door een bordestrap. Contrasterende verwerking van kalkhoudende zandsteen voor onderbouw, vensteromlijstingen en neotraditionele elementen als hoekkettingen, steigergaten en speklagen. Verspreide lelieankers en rechthoekige vensters, beneden op lekdrempels van blauwe hardsteen, boven op gedeeltelijk omlopend cordon. Rechthoekige vleugeldeur met panelen en gedrukt rondbogig bovenlicht, gevat in een neobarokke, kwarthol geprofileerde poortomlijsting van blauwe hardsteen met voluutvormige sluitsteen onder geprofileerde waterlijst met gestrekte uiteinden.

Interieur. Hal met zwart-witte marmervloer en bordestrap met bloktrede van wit marmer uit de bouwperiode; leefruimte met houten zoldering van moer- en kinderbalken en een neogotische schouw.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Drogenbos, afdeling I, 1929/19.

Bron: KENNES H. met medewerking van DAVELOOSE B. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Drogenbos, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB9, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerswoning in neotraditionele stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205087 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.