Verffabriek en directeurswoning

Beschrijving

Voormalige verffabriek met neotraditioneel getint pand aan de straat, aanpalende eenvoudige bedrijfsgebouwen uit de jaren 1930 en achterin gelegen "Villa Claessens" naar verluidt gebouwd als directeurswoning van de verffabriek.

Aan de straat vrijstaande L-vormige constructie met verhoogde begane grond en neotraditionele reminiscenties, gelijktijdig gebouwd met het aangrenzende nummer 22, kadastraal geregistreerd in 1929, doch naderhand ingepalmd door de verffabriek. Heden grotendeels beschilderde baksteenbouw van één bouwlaag onder haakse pannen zadeldaken en contrasterende verwerking van kalkhoudende zandsteen voor de onderbouw, vensteromlijstingen en neotraditionele elementen als hoekkettingen en speklagen. Verspreide lelieankers en eenvoudige rechthoekige muuropeningen. De bedrijfsgebouwen van één tot twee bouwlagen onder plat dak werden als verffabriek opgetrokken in opdracht van Scheikundige Guillemain Smeyers en kadastraal geregistreerd in 1933.

Achterin gelegen "Villa Claessens", omringd door een grote tuin. Ruime villa met typische vormgeving uit het interbellum, kadastraal geregistreerd in 1938 op een voorheen onbebouwd terrein. Onderkelderde baksteenbouw op onregelmatige plattegrond met karakteristiek verspringende volumes, twee bouwlagen onder monumentaal pannen schilddak met dakkapellen. Markante, gebogen uitbouw met nagenoeg gevelhoge glaspartij. Het pand kon niet bezocht worden.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Drogenbos, afdeling I, 1929/19, 1933/22, 1938/21.