Wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel

Beschrijving

Ruime wegkapel, gelegen ter hoogte van nummer 146, op de hoek met de Marie Collartstraat. Volgens de overlevering zou de oorsprong opklimmen tot de 17de eeuw. De kapel werd vermoedelijk gebouwd naar aanleiding van de pestepidemieën van 1635 en 1668 en maakte ooit deel uit van een regionale bedevaartgang. Ze wordt met zekerheid vermeld in een akte van 1791 "achter het capelleken aldaer...paelende voor de strate van Droogenbosch naer Calevoet, ten 2e de Cattestraete...".

Vermoedelijk ging het aanvankelijk om een kleinere rechthoekige kapel die naderhand werd uitgebreid met een bredere voorbouw aan oostzijde zodat de oudere kapel heden dienst doet als koortje. Gecementeerde en beschilderde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met rechthoekig inspringend koor (vermoedelijk de oudere kapel) onder doorlopend leien zadeldak. Interieur met cementtegelvloer en bepleisterde rondboognis waarin een blauw-wit beschilderde houten beeldkast, geflankeerd door telkens twee Dorische zuiltjes; plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Het geheel wordt heden afgesloten door een beglaasde vleugeldeur en een gietijzeren traliehek versierd met speerpunten en klimmende voluten.

• MARTENS P., Drogenbos in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, nummer 75.

Bron: KENNES H. met medewerking van DAVELOOSE B. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Drogenbos, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB9, onuitgegeven werkdocumenten.