Beeld Kaaskrabber

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Standbeeld Kaaskrabber

Beschrijving

"Kaaskrabber", gelegen ter hoogte van nummer 330; figuratieve voorstelling refererend aan de bijnaam van de inwoners van Drogenbos als voormalige kaashandelaars.

Tot het einde van het ancien régime bestond er te Drogenbos slechts beperkte landbouw; de voornaamste bezigheid bestond uit veeteelt en dan voornamelijk gericht op schapen in de talrijk aanwezige beemden; zo ontstond hier een belangrijke kaas- en boterhandel gericht op de afzetmarkt van het aangrenzende Brussel. Dit leverde de inwoners van Drogenbos vrij snel de spotnaam "kaasdrogers" of "kaaskrabbers" op. Het standbeeld werd ingehuldigd op 13 september 1998 naar aanleiding van het tweehonderdjarige bestaan van Drogenbos.

Ontwerper: Geert De Sutter; vormgever Michel Heyvaert; kunstgieterij Arnold Decock, zie plaatselijk infoplaatje.

• THEYS C., Geschiedenis van Drogenbosch, Brussel, 1942.

Bron: KENNES H. met medewerking van DAVELOOSE B. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Drogenbos, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB9, onuitgegeven werkdocumenten.