Vrije meisjesschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrije meisjesschool

Beschrijving

Voormalige vrije meisjesschool gelegen op de hoek met de s'Herenstraat. In 1864 richtte de heer Henricus Rey, bewoner van het kasteel (Grote Baan nummer 200-202), in de hier gelegen gebouwen van het pachthof Keyaert een meisjesschool met bewaarschool op. Het onderricht vertrouwde hij toe aan de zusters van de Heilige Harten van Jezus en Maria (kloostergemeenschap Virginal).

De witgeschilderde gebouwen aan de straat zouden in kern gedeeltelijk teruggaan op dit pachthof; op het kadaster werd in 1875 de bouw van een nieuwe kapel geregistreerd tegelijkertijd met de vergroting van het bestaande huis en school. Na nieuwe vergrotingen circa 1886 en 1892 werd volgens literatuurbronnen in 1896 een volledig nieuwe schoolvleugel gebouwd loodrecht op de s'Herenstraat ten zuiden van de al bestaande gebouwen. Deze vleugel, oorspronkelijk één bouwlaag, werd op het kadaster ingetekend in 1905. Naderhand, volgens literatuurgegevens in 1923, werd op deze vleugel een bijkomende verdieping gebouwd, duidelijk aangetoond door de zichtbare bouwnaad. Voortgaande op de mutatieschetsen van 1916 volgde nadien de uitbreiding met de haakse vleugel, parallel aan de s'Herenstraat. De oudere gebouwen werden toen volledig gebruikt als klooster en kapel. Het gaat heden om loodrecht op de straat ingeplante en herhaaldelijk aangepaste constructies van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken; gedeeltelijk bepleisterde en beschilderde baksteenbouw geopend door rechthoekige of getoogde muuropeningen. De voormalige kapel wordt gemarkeerd door een driezijdige koorsluiting en een klein klokkentorentje.

Ten zuiden van deze gebouwen ligt het L-vormige schoolcomplex waarvan het oudste deel, de vleugel loodrecht op de s'Herenstraat (acht traveeën) kadastraal werd ingetekend in 1905, hoewel literatuurgegevens als bouwjaar 1896 aanhalen. Naderhand uitgebreid met een haakse vleugel van acht traveeën, parallel aan de s'Herenstraat, kadastraal geregistreerd in 1916. Karakteristieke baksteenbouw heden van twee bouwlagen onder haakse pannen zadeldaken. Lijstgevels gemarkeerd door getoogde muuropeningen en door de decoratieve verwerking van gesinterde baksteen voor de tot muurband doorgetrokken rollagen. Houten kroonlijsten met windborden. Hoofdzakelijk blinde straatgevels.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Drogenbos, afdeling I, 1875/2, 1886/14, 1892/10, 1905/13, 1916/13.
  • Drogenbos. Een dorp tussen grootstad en platteland. Beelden van toen in foto’s en prentkaarten, Heem- en Geschiedkundige Kring, s.l., 1993, p. 27-29.
  • THEYS C., Geschiedenis van Drogenbosch, Brussel, 1942.