erfgoedobject

Kapel ter Halle

bouwkundig element
ID
205096
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205096

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel ter Halle
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kapel ter Halle, thans gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Klein kapelletje gelegen aan het einde van het doodlopende deel van de straat, met er naast een berk en een paardenkastanje. De benaming verwijst naar het voormalige goed "Ter Halle", waar de oorspronkelijke kapel gelegen was net buiten de grote omwalling van het domein (Stasegemsesteenweg). De "fondatie der capelle vanden Heylighen Amandus" op het Goed "Te Halle" zou volgens het cartularium van het Sint-Salvatorskapittel van Harelbeke dateren van 1331.

Kapelletje gebouwd in 1985 op initiatief van de Parochiale Werkgroep en de KWB Kollegewijk als vertrekpunt van de jaarlijkse bedevaart naar Dadizele. De kapel is gemetst door Leon Decavele, met hulp van Paul Loosevelt en Jozef Desmet.

Pijlerkapel uit gele baksteen en bedekt met zwarte mechanische pannen. Gemetste bloembank zijwaarts en zitbank eveneens van 1985. Opschrift in marmer "1985 TER HALLE PAROCHIALEWERKGROEP & KWB KOLLEGEWIJK" en in hout gekapt "1985". Metalen kruisje op de top. Rondboognis met glazen deurtje. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind. Plaket met stadsschild met het stadsembleem en de namen van de initiatiefnemers; daaronder een ingemetseld medaillon.

  • BAERT K., CAUWE R., 100 jaar Sint-Augustinus. Een eeuw parochiaal leven in Stasegem (1902-2002), in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 22, Harelbeke, 2002, p. 12.
  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. CC.
  • Harelbeke grafelijke stad, Harelbeke, 2003, p. 33-35.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kapel ter Halle [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205096 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.