Kapel ter Halle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel ter Halle

Beschrijving

Kapel ter Halle, thans gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Klein kapelletje gelegen aan het einde van het doodlopende deel van de straat, met er naast een berk en een paardenkastanje. De benaming verwijst naar het voormalige goed "Ter Halle", waar de oorspronkelijke kapel gelegen was net buiten de grote omwalling van het domein (Stasegemsesteenweg). De "fondatie der capelle vanden Heylighen Amandus" op het Goed "Te Halle" zou volgens het cartularium van het Sint-Salvatorskapittel van Harelbeke dateren van 1331.

Kapelletje gebouwd in 1985 op initiatief van de Parochiale Werkgroep en de KWB Kollegewijk als vertrekpunt van de jaarlijkse bedevaart naar Dadizele. De kapel is gemetst door Leon Decavele, met hulp van Paul Loosevelt en Jozef Desmet.

Pijlerkapel uit gele baksteen en bedekt met zwarte mechanische pannen. Gemetste bloembank zijwaarts en zitbank eveneens van 1985. Opschrift in marmer "1985 TER HALLE PAROCHIALEWERKGROEP & KWB KOLLEGEWIJK" en in hout gekapt "1985". Metalen kruisje op de top. Rondboognis met glazen deurtje. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind. Plaket met stadsschild met het stadsembleem en de namen van de initiatiefnemers; daaronder een ingemetseld medaillon.

• BAERT K., CAUWE R., 100 jaar Sint-Augustinus. Een eeuw parochiaal leven in Stasegem (1902-2002), in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 22, Harelbeke, 2002, p. 12.
  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. CC.
  • Harelbeke grafelijke stad, Harelbeke, 2003, p. 33-35.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie