Bedrijfsgebouw van de Kortrijkse Katoenspinnerij

Gemeente Harelbeke
Straat Keizersstraat
Locatie Keizersstraat 54, Harelbeke (West-Vlaanderen)

• Inventarisatie Harelbeke (geografische inventarisatie: 01-06-2007 - 30-06-2008).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Bedrijfsgebouw van de Kortrijkse Katoenspinnerij

Beschrijving

Bedrijfsgebouw van de Kortrijkse Katoenspinnerij gebouwd in 1973-1974 naar het ontwerp van architect Ivan Van Mossevelde. Rotor- of "open end" katoenspinnerij. Bedrijf gespecialiseerd in de productie en verkoop van weefgarens voor de tapijt-, meubel-, huishoud- en textielindustrie. In 2001 legt het bedrijf de boeken neer; het was de laatste niet-geïntegreerde katoenspinnerij van België. Industriële gebouwen met een sterk geritmeerde gevelopbouw. Monoliete betonconstructie van liggende en staande balkvormige volumes; blinde straatgevels.

• Konfrontaties in moderne architectuur, Een promenade in en rond Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 73.

Bron: Vanwalleghem A. & Creyf S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Creyf, Silvie & Vanwalleghem, Aagje