Kerk van Onze-Lieve-Vrouw Koningin

Beschrijving

Kerk van Onze-Lieve-Vrouw Koningin, naar verluidt ook "Het Labruske" genoemd verwijzend naar de kapel aan de overzijde van de straat die oorspronkelijk was gewijd aan Benedictus Labre.

De kerk is gebouwd in 1956 samen met de achterliggende Vrije Basisschool Zuid, afdeling De Vleugel (Koning Leopold III-plein 69). De kerk vormt het hart van de nieuwe Arendswijk die in de jaren 1950 is aangelegd door de sociale woningmaatschappij Mijn Huis.

Georiënteerde, sobere kerk van het zaalkerktype. Oranje baksteenbouw afgedekt door een zadeldak met Vlaamse pannen en aan westkant een kleine dakruiter. Plint van blauwgrijze baksteen. Twee- en drielichten met bepleisterde en wit beschilderde tussenstijlen, al dan niet onder blinde rondboogvelden.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1956/61.
  • Stadsarchief Harelbeke, Oude postkaarten.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Aanvullende informatie

De parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw Koningin te Harelbeke werd met ingang van 1 januari 2015 onttrokken aan de eredienst.