Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Nr. 53. Interbellumwoning van 1927. Oranje baksteenbouw op arduinen plint, gecombineerd met gele en oranje baksteen voor de lisenen en borstweringen. Behalve op de bovenste verdieping is het wit beschilderde schrijnwerk bewaard.

Nr. 55, soortgelijke woning volgens het kadaster gebouwd in 1929 doch grondig veranderd in de jaren 1950. In 1933 wordt er "Café Musical" uitgebaat. Gevelsteen ter hoogte van de eerste verdieping met opschrift "A. VAN DEN WEGHE / ARCHITECT / HARELBEKE", wijzend op verbouwingen in de jaren 1950. In 1996 wordt het schrijnwerk vernieuwd en de begane grond met originele winkelpui met verdiepte deur vervangen door de huidige pui met granieten bekleding.

• ARCHIEF TECHNISCHE DIENST HARELBEKE, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1996/100175.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1927/36, 1929/14.
  • OPSOMER J., BAERT W., e.a., Brouwerijen en herbergen, Harelbeke-Stasegem, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 24, Harelbeke, 2005, p. 114.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie