is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steegbeluik
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Steegbeluik
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoveniersberg en omgeving
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoveniersberg en omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steegbeluik
Deze vaststelling was geldig van tot
Klein vervallen steegbeluikje (loodrecht op de straat ingeplant) (1842) met twee parallelle rijen arbeidershuizen, welke tot op de straat doorlopen. De woningen nummer 25 en 32 zijn van in de straat bereikbaar en de beluikruimte wordt van de openbare weg afgescheiden door een muur met poortje (thans dichtgemetseld). Beluikhuizen van twee bouwlagen, twee traveeën met repeterend schema, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Openingen onder strekse boog en op tegeldorpel, in verankerde gevel. In de gevel aan de straatzijde van nummer 32 is duidelijk een oude afsluitmuur hergebruikt.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Het steegbeluik werd in de jaren 1990 gerenoveerd en is het enige resterende voorbeeld van arbeidershuisvesting op deze helling van de Blandijnberg. Twee rijen verankerde witgekalkte huisjes op gepikte plint, aan weerszijden van een gekasseide binnenplaats en twee toiletten tegen de muur achteraan.