Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

In oorsprong woonhuis van een hoeve, kadastraal geregistreerd als "reconstruction totale" in 1885. Heden sterk gerenoveerd breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. Verankerde en onderkelderde baksteenbouw met dubbelhuisopstand. Gedecapeerde lijstgevel op vernieuwde plint van blauwe hardsteen, geopend door rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van blauwe hardsteen, laatstgenoemde op de bovenverdieping doorgetrokken tot cordon. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van blauwe hardsteen. Vernieuwd schrijnwerk. Klassieke gevelbeëindiging in de vorm van een fries met panelen en overhoekse baksteenfries. Achtergevel met verspringende traveeën, geopend door in breedte verschillende segmentboogvensters. Interieur gerenoveerd met respect voor de authentieke elementen als cementtegelvloeren en marmeren schouwen; kelder met bakstenen troggewelfjes. Vroegere bijgebouwen zonder noemenswaardigheden.

• Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Drogenbos, afdeling I, schetsen 1885/7.

Bron: KENNES H. met medewerking van DAVELOOSE B. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Drogenbos, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB9, onuitgegeven werkdocumenten.