Gemeentelijke basisschool

Beschrijving

De basis voor het ontstaan van deze school werd gelegd in 1806 toen de toenmalige burgemeester Louis Victor Dammeville bij testament een Franse school stichtte onder de benaming "Institution Isabelle", als eerbetoon aan zijn vrouw Isabella Wittouck; hij schonk hiervoor een huis gelegen "op den steenweg die van aan het kasteel naar de Alsenbergschesteenweg liep". Dit huis lag naast de huidige school. In 1901 werd naast de oude, intussen meermaals uitgebreide school een nieuwe gebouwd samen met een nu niet meer bestaande onderwijzerswoning naar ontwerp van Fernand Symons.

Het geheel, in gebruik genomen in 1902, bestond slechts uit twee klassen, gescheiden door een ruime gang en werd ingewijd in 1903, zie gedenkplaat straatzijde. De intekening op het kadaster gebeurde eveneens in 1903. Wegens het gebrek aan ruimte werd de gang tussen beide klassen al in 1911 ingericht als derde klas. Desondanks werd het geheel vrij snel ontoereikend en in 1924 werd volgens Theys overgegaan tot de bouw van een totaal nieuw complex. De mutatieschetsen van het kadaster getuigen in 1937 van een vergroting van het bestaande volume van 1903; er kon niet uitgemaakt worden of het gaat om volledige nieuwbouw met recuperatie van de gedenkplaat of om daadwerkelijke uitbreiding aangezien geen bouwnaden zichtbaar zijn.

Haaks op de straat ingeplante klassenvleugel van vijftien traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Baksteenbouw met decoratieve verwerking van licht gekleurde baksteen voor muurbanden, ontlastingsbogen en decoratieve friesmotieven. Lijstgevel op arduinen plint, geopend door ruime segmentboogvensters op lekdrempels van blauwe hardsteen. Rechthoekige deur geflankeerd door smalle rechthoekige vensters onder latei van blauwe hardsteen en breed bovenlicht in de vierde en achtste travee. Uitgewerkte zijtuitgevel aan straatzijde, gemarkeerd door een aandak, schouderstukken en een topstuk van blauwe hardsteen. Met uitzondering van een klein rechthoekig venster, blinde gevel horizontaal geritmeerd door al dan niet uitgewerkte muurbanden van lichtgekleurde baksteen; centraal uitgewerkte schoorsteenaanzet met onderaan gedenkplaat in hardstenen omlijsting, onder meer verwijzend naar de inhuldiging van de school op 3 juni 1903 en de architect Fernand Symons.

• Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Drogenbos, afdeling I, schetsen 1903/6, 1937/31.
  • Drogenbos. Een dorp tussen grootstad en platteland. Beelden van toen in foto’s en prentkaarten, Heem- en Geschiedkundige Kring, s.l., 1993, p. 38.
  • THEYS C., Geschiedenis van Drogenbosch, Brussel, 1942, p. 68-72.