erfgoedobject

Estaminet Au Cher Ami

bouwkundig element
ID
205124
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205124

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Estaminet Au Cher Ami
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Estaminet Au Cher Ami
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Estaminet Au Cher Ami
    Deze bescherming was geldig van tot

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Estaminet Au Cher Ami
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voorheen "Estaminet Au Cher Ami", heden restaurant "Aux Ducs de Bourgogne", opklimmend tot de eerste helft van de negentiende eeuw en gelegen op de hoek met de Grote Baan; op het kadaster wordt in 1849 de vergroting van het huis geregistreerd; omhaagde voortuin, heden omgevormd tot parking. Voortgaande op oude prentkaarten voorheen blijkbaar een landelijke herberg met beeldbepalende inplanting op de splitsing van de Grote Baan met de Sterstraat en voorafgegaan door een driehoekig pleintje, afgezet met linden en kastanjebomen.

Bepleisterd en okerkleurig beschilderd breedhuis van zes + drie traveeën en twee bouwlagen onder links afgewolfd, pannen zadeldak met de nok loodrecht op de straat. Door het niveauverschil tussen de Sterstraat en de Grote Baan, vertoont de zijgevel aan laatstgenoemde een sterk verhoogde begane grond. Eenvoudige rechthoekige vensters op lekdrempels van blauwe hardsteen, beluikt op de begane grond; op de bovenverdieping bewaard negentiende-eeuws schrijnwerk. Dito deuren. Aflijnende houten kroonlijst. Achteraan links en parallel aan de Grote Baan: haakse aanbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, kadastraal geregistreerd in 1872. Sobere, bepleisterde lijstgevel, op de begane grond aangepast tot garages; rechthoekige bovenvensters.

Authentiek bewaard café-interieur, naar verluidt uit het begin van de jaren 1920 en uitgevoerd door A. Van Lierde, zie koperen plaatje. Omlopende houten lambrisering met ingewerkte spiegels en uitgewerkt tooggedeelte met verwerking van decoratieve tegels; zwart-witte tegelvloer. Kelder met bakstenen tongewelf of troggewelf en rode bakstenen vloer. Gedeeltelijk bewaard gebint; het onderste deel is nog authentiek, het bovenste deel werd vernieuwd.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Drogenbos, afdeling I, schetsen 1849/5, 1872/2.

Bron: KENNES H. met medewerking van DAVELOOSE B. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Drogenbos, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB9, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Estaminet Au Cher Ami [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205124 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.