Arbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoning

Eind 19de-eeuws pand met hoge, gevelbrede doorgang naar achterliggende gebouwen.

Historiek

In het eerste kwart van de 19de eeuw (zie gegevens primitief kadaster van circa 1835) bezit landbouwer Louis Malfait een woonhuis met aanpalend bijgebouw, gesitueerd op L-vormig grondplan en gelegen achter het huidige nummers 59-61. Aan de straatkant ter hoogte van het huidige nummer 63 bevinden zich vier kleine (arbeiders)woningen. In 1884 wordt het geheel verkocht aan koopman Pieter Iserbyt die in 1885 twee woningen laat bouwen aan de straatkant (huidige nummers 59-61). De voormalige woning, die achter de twee nieuwe woningen is komen te liggen, wordt verbouwd. In hetzelfde jaar bouwt de koopman ook een nieuwe, dwarse vleugel aan het bijgebouw van 1835. In 1896-1897 worden de voormalige arbeiderswoningen in opdracht van brouwer Alois Rogiers uit Deerlijk verbouwd/herbouwd in twee woningen (nummers 63 en 65).

In 1941 worden de gebroeders Callewier in een studie van de vlasvezelbereidinsgnijverheid in Vlaanderen vermeld als zaailijnzaadverhandelaars en vlaskaf-/ lijnzaadzuiveraars, gevestigd aan de Kortrijksestraat. In 1942 worden de bijgebouwen in zuidelijke richting vergroot en in 1946 worden beide woningen aangepast (onder meer nieuwe gevelbekleding van nummer 61). In 1951 wordt voor vlashandelaar Hector Callewier het huis nummer 63 omgevormd tot magazijn, wellicht met inbreng van de hoge, thans nog bestaande poortopening. Thans deel uitmakend van het natuursteenbedrijf Beltrami, in 1986 opgericht door Herwig Callewier.

Beschrijving

Aan de straatkant gelegen breedhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder een pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw gedomineerd door de gevelbrede, rechthoekige poort met arduinen omlijsting. Deels gedichte vensters op verdieping met doorgetrokken onderdorpel. De binnenzijde van de poortdoorgang is gecementeerd met schijnvoegen.

De achterliggende gebouwen zijn weinig zichtbaar vanaf de openbare weg; onder meer bepleisterd volume met poortopening onder pannen zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1885/14, 1896/7, 1897/7, 1942/17, 1946/22, 1951/23.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 126.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie