Café 't Anker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café 't Anker

Beschrijving

Eind 19de-eeuwse drankgelegenheid, van oudsher "'t Anker". Rijhuis gebouwd in 1883 van vier traveeën afgedekt door een zadeldak met grijze en oranje pannen. Bepleisterde en licht grijs (met oranje) beschilderde lijstgevel met neoclassicistische geveluitwerking, zie geprofileerde vensteromlijstingen op de verdieping, paneelfries onder de goot, imitatievoegen ter hoogte van het bovenvenster in de tweede travee. Bakstenen plint en dito rondboogingang in geriemde omlijsting. Indeling begane grond met puivensters vermoedelijk van circa 1950.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1883/8.
  • OPSOMER J., BAERT W., e.a., Brouwerijen en herbergen, Harelbeke-Stasegem, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nummer 24, Harelbeke, 2005, p. 139.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

De gevel is inmiddels herschilderd.