Interbellumwoning van 1936

Beschrijving

Interbellumwoning van 1936 gebouwd in opdracht van plakker Julien Salembier, volgens het kadaster gebouwd ter vervanging van een magazijn bij de woonst Markstraat nummer 38, eigendom van de NV Les Huilleries d'Harlebeke. De geveltekening bij de bouwaanvraag van 1936 geeft links en rechts van de voordeur een poort weer naar het voormalige magazijn; het magazijn achter de rechterpoort wordt in 1936 ingericht als snoepwinkel. In 1937 dient Julien Salembier een bouwaanvraag in voor het bepleisteren van de voorgevel en in 1938 wil hij de kelder inrichten als woonvertrek. De bouwaanvraag van 1938, waarin gevraagd wordt de dubbele deur in de voorgevel te vervangen door een raam en een nieuwe dubbele deur te plaatsen, wordt echter geweigerd. Op het kelderniveau bevinden zich de was- en huiskelder, de garage en een bergplaats; de gelijkvloerse verdieping bevat de keuken, het salon, de woonkamer en het bureel en op de eerste verdieping zijn er twee slaapkamers en twee bergkamers.

Dubbelhuis van drie traveeën onder platte bedaking (straatzijde) en pannen zadeldak (achterzijde). Straatgevel deels beraapt en deels met geelbakstenen parement. Centraal, dieper gelegen toegangsportaal onder luifeltje met er boven een bovenlicht met glas in lood. Bepleisterde en wit beschilderde halfondergrondse kelderverdieping met garagepoort en tweede toegangsdeur (nummer 15/1). Deels bewaard houtwerk.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1936/52, 1937/181, 1938/181.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1936/31.