Classicistische woning

Beschrijving

Sobere, classicistische woning, gebouwd in het begin van de 19de eeuw. Op deze locatie wordt reeds in 1413 melding gemaakt van een herberg zogenaamd "(In) de Valk(e)". In de tweede helft van de 19de eeuw ligt achter de woning een olieslagerij. In 1969 wordt het gebouw verkocht aan de stad en vanaf het einde van de jaren 1970 geïntegreerd bij het stadhuis (nummer 29). Thans herbergt het onder meer de stedelijke informatiedienst.

Breedhuis van vier traveeën afgedekt door een zadeldak met rode mechanische pannen. Verankerde, bepleisterde en wit beschilderde lijstgevel, horizontaal geleed door de kordonvormende lekdrempels op de verdieping. Eenvoudige rechthoekige openingen onder meer uiterst links een groot venster, oorspronkelijk gevat in een houten pui zie oude foto's. Dakvenstertje met puntgevel.

Afbraak voorzien (stand van zaken augustus 2009).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1901/8, 1969/15, 1979/11.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Harelbeke, artikels 718 en 1948.
  • CAUWE R., Harelbeke in oude prentkaarten waarin ook enkele afbeeldingen van Stasegem, Zaltbommel, 1972, nr. 34.
  • OPSOMER J., BAERT W., e.a., Brouwerijen en herbergen, Harelbeke-Stasegem, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 24, Harelbeke, 2005, p. 160-161.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie