Burgerhuis van 1898

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1898

Beschrijving

Historiserende woning gebouwd in 1898 (zie datumsteen "1898" in de geveltop) ter vervanging van twee kleinere woningen, eigendom van de toenmalig waarnemend burgemeester van Harelbeke August Deconinck. In 1898 worden de woningen verkocht aan dokter Alfons Iserbyt die ze laat afbreken en herbouwen als één woonst met geïntegreerde autobergplaats. Rode bakstenen woning gecombineerd met het gebruik van arduin voor de plint en enkele aanzet- en sluitstenen van de ontlastingbogen. Licht vooruitspringende, centrale travee bekroond door een getrapt dakvenster. Muizentandfies onder kroonlijst. Dubbele poort onder metalen sierlateibalk versierd met bloemen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1898/4.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie