Imposant neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1882 in opdracht van Auguste Veys. In de volksmond ook genaamd "Huis Peel". In 1972 zijn de kantoren voor de belastingen er ondergebracht. Thans in gebruik als administratief gebouw van de politie van Harelbeke.
Onderkelderd breedhuis met bepleisterde en wit beschilderde lijstgevel op arduinen plint en afgedekt door een zadeldak met oranje Vlaamse pannen. Begane grond geleed door horizontale banden en bovenbouw verticaal geleed door pilasters. Rechts, koetspoort met vleugeldeur onder gedeeld bovenlicht. Op de eerste verdieping ter hoogte van de centrale drie traveeën, fraai balkon ondersteund door grote consoles. Vensters in geprofileerde omlijstingen, al dan niet met oren of geprofileerde waterlijsten. Houten kroonlijst op klossen en met modillons en tandlijst. Eenvoudige, bepleisterde en beschilderde achtergevel; rechthoekige openingen met vernieuwd houtwerk.
Interieur. Brede koetsdoorgang met centraal enkele treden naar de vestibule met het trappenhuis en een enfilade van salons. Koetsdoorgang en vestibule voorzien van rijkelijke stucplafonds en moulures; deels marmeren vloeren. Ook de meeste salons bewaren de typische neoclassicistische aankleding zoals schouwen, stucplafonds, dubbele deuren, parket, enzomeer.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1883/7.
Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 37.
CAUWE R., Harelbeke in oude prentkaarten waarin ook enkele afbeeldingen van Stasegem, Zaltbommel, 1972, nr. 27-28, 33.
Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)