Beschrijving

Vrij monumentaal burgerhuis, volgens het kadaster circa 1859 gebouwd in opdracht van Augustus Cannaert. In 1873 wordt de woning verhoogd; het kadaster vermeldt amélioration notable ensuite de l'exhaussement de l'étage. In de eerste helft van de 20ste eeuw eigendom van de familie Lefevere; in 1913 spreekt het kadaster van een gedeeltelijke reconstructie van de woning; de mutatieschets geeft aan dat de binnenkoer wordt overdekt.

Bepleisterde en blauwgrijs beschilderde woning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak bedekt met blauwgrijze pannen. Begane grond met bossagewerk boven de arduinen plint. Muuropeningen in geprofileerde omlijstingen; sluitsteen met diamantkop (begane grond) of mascaron (verdiepingen), onderdorpels rustend op consoles (begane grond) of doorlopend (verdiepingen). Houten kroonlijst op klossen. Vernieuwd houtwerk. Tramoog.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1861/18, 1875/10, 1914/34.
  • Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 37.
  • CAUWE R., Harelbeke in oude prentkaarten waarin ook enkele afbeeldingen van Stasegem, Zaltbommel, 1972, nr. 26.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie