Verbouwde vlasroterij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Verbouwde vlasroterij

Beschrijving

Dieper gelegen voormalige vlasroterij, volgens het kadaster gebouwd in 1935 door vlashandelaars Joseph, Jules en Julien Desmet. Sinds 1980 omgebouwd tot woonhuis naar een ontwerp van architect Philippe De Hullu.

Tot woning omgebouwde roterij van twee bouwlagen, bestaande uit een oostelijk gelegen betonnen volume (vier voormalige rootkamers) en een westelijk gelegen bakstenen volume (voormalige machinekamer en werkplaats), beiden onder een platte bedaking (voorheen met waterreservoir) en verbonden door een kleiner volume onder zadeldak (voormalige stookplaats) met een sterk begroeid bakstenen rookkanaal. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk, zie woonfunctie.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1981/131.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1935/63.