erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwkapel

bouwkundig element
ID
205188
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205188

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel (van de Vrede) of Kapel van de Vrede. Opgericht in 1946 door de wijkbewoners uit dankbaarheid voor de bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Klein voorpleintje van leistenen met ingewerkte trede; haagje en rondom bomen (onder andere treurwilg) en taxus.

Bakstenen kapel in de traditionele baksteenarchitectuur. Oranje baksteenbouw afgedekt door een pannen zadeldak; voorts gebruik van arduin voor de plint en de sluitsteen. Vrij zwaar schuin aflopende hoeksteunberen geven de voorgevel, in de top uitgewerkt als klokkentorentje, een vrij log karakter. Niettemin zorgvuldig baksteenmetselwerk met onder meer vlechtwerk. Drie lichtsleuven in de top. Rondboogtoegang met dubbele, houten deur in een geprofileerde omlijsting; dito vensters in de zijgevels.

Rechthoekig grondplan met een halfronde kooruitbouw. Bepleisterd tongewelf. Houten altaar met Onze-Lieve-Vrouwbeeld.

  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 11.
  • VAN GAVER J., Kapellen te Harelbeke, in Kapel en Beeld, jg. 13, nr. 4, 1961, p. 28.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205188 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.