Kleine, neoclassicistisch getinte burgerwoning van het einde van de 19de eeuw. In 1889 laat winkelier Hendrik Van Wynsberghe volgens het kadaster net vóór de zuidelijke perceelsgrens van zijn woning aan de Gentsestraat nummer 38 een licht schuin georiënteerd, langwerpig bijgebouw optrekken. In 1893 wordt dat bijgebouw afgebroken en worden er in de plaats drie woningen langs de Peter De Coninckstraat gebouwd (nummers 1-5). Het kleine steegje ten zuiden van nummer 5, dat in oorsprong een landwegje is, zie op de Atlas der Buurtwegen (1845) omschreven als "Sentier n° 47" met als aanduiding "Ballingweg" en omschrijving "Sentier du Sweveghemschekalsyde au Boterpotstraet par le Brouwput", blijft bewaard.
Onderkelderd enkelhuis, gelegen links van een steegje. Baksteenbouw afgewerkt met een beraapte voorgevel met beperkte neoclassicistische geveluitwerking, zie geprofileerde vensteromlijstingen, waterlijsten en panelenfries onder de kroonlijst. Verschillende blinde vensters met imitatieschrijnwerk. In de overige openingen, vernieuwd schrijnwerk naar 19de-eeuws model.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1889/3, 1894/3.
LAMPAERT F., De Peter De Coninckstraat, in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, jg. 3, nr. 2, 2000, p. 2-5.
Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
De voorgevel is niet langer beraapt.
Informatie meegedeeld door Intercommunale Leiedal (22 december 2022).