Klein burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klein burgerhuis

Beschrijving

Kleine burgerwoning, gelegen op de hoek van een smal steegje dat in oorsprong een landwegje is, zie op de Atlas der Buurtwegen (1845) omschreven als "Sentier n° 47" en "Sentier du Sweveghemsche kalsyde au Boterpotstraet". De woning is samen met een achterliggende smidse gebouwd in 1874 voor smid Pieter Vantomme. In 1910 bewoond door werktuigmakersbaas Louis Vantomme-Rijckewaert die vermoedelijk de oorspronkelijke poort liet vervangen door een eigentijdse met ingewerkte initialen van hem en zijn vrouw.

Onderkelderd enkelhuis, gelegen rechts van een steegje. Baksteenbouw afgewerkt met een beraapte voorgevel met beperkte neoclassicistische geveluitwerking, zie geprofileerde vensteromlijstingen op de verdieping, waterlijsten en panelenfries onder de kroonlijst. Begane grond later aangepast zie gewijzigde vensteropeningen en sporen van veranderingen aan de beraping. Tevens aangepast schrijnwerk, ook op de verdieping.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1875/8.
  • LAMPAERT F., De Peter De Coninckstraat, in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, jg. 3, nr. 2, 2000, p. 2-5.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie