Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van drie neoclassicistische woningen gebouwd in 1882-1883 respectievelijk door Aimé Vandenbossche, koopman in gist (nummer 9), koopman Edmond Vandenbossche (nummer 11) en koopman Camille Vandenbossche (nummer 13). In de periode 1913-1939 wordt in de woning nummer 9 het postkantoor ondergebracht tot de overbrenging ervan naar het hoekpand aan het Stationsplein.

Enkelhuis (nummer 9) en breedhuizen (nummers 11 en 13) met bepleisterde lijstgevels verfraaid met typische neoclassicistische elementen zoals de begane grond met imitatievoegen, doorgetrokken waterlijsten en vensters in geprofileerde omlijstingen met sluitsteen. Nummers 9 en 11 met bijna overal bewaard 19de-eeuws schrijnwerk onder meer kroonlijst op klossen met tandrij en poort met bewaard bovenlicht. Nummer 9 met recent gevelbreed bord met reclame-opschrift.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1884/22.
  • CAUWE R., Harelbeke in oude prentkaarten waarin ook enkele afbeeldingen van Stasegem, Zaltbommel, 1972, nr. 25.
  • Harelbeke grafelijke stad, Harelbeke, 2003, p. 244.
  • LAMPAERT F., De Peter De Coninckstraat, in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, jg. 3, nr. 2, 2000, p. 2-5.
  • LAMPAERT F., OPSOMER G., Het ontstaan van de post in Harelbeke, in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, jg. 6, nr. 1, 2003, p. 25.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Aanvullende informatie

Van de eenheidsbebouwing (nummers 9-13) werd het linkse pand (nu nummer 9A en 9B) gesloopt en vervangen door nieuwbouw die deels aansluit bij de nog bewaarde panden (nummer 11 en 13).

Auteurs: Jacobs, Els