erfgoedobject

Eenheidsbebouwing

bouwkundig element
ID
205194
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205194

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eind 19de-eeuwse eenheidsbebouwing, thans in gebruik als postkantoor. Volgens het kadaster gebouwd in 1874 door plafonneur Henri Matton, na aankoop van de grond van koopman Ferdinand De Coninck. In 1883 ingericht als "Hotel du Damier". In 1909 is het gebouw eigendom van brouwer Jules Lefevre. In 1954 koopt de staat het gebouw aan voor de inrichting van een nieuw postgebouw.

Bepleisterd en thans grijs beschilderd bakstenen hoekpand van negen (Peter De Coninckstraat) en vijf (Noordstraat) traveeën onder een schilddak bedekt met rode, mechanische pannen. Arduinen plint en onderdorpels ter hoogte van de begane grond, doorgetrokken onderdorpels ter hoogte van de verdieping. Licht getoogde muuropeningen in geprofileerde omlijsting met sluitsteen. Vernieuwd houtwerk op de begane grond.

Aan de kant van de Noordstraat, (recenter) aanpalend volume van twee bouwlagen onder een platte bedaking, met vlaggenmasten ter hoogte van de verdieping.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1874/6, 1909/11.
  • LAMPAERT F., OPSOMER G., Het ontstaan van de post in Harelbeke, in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, jg. 6, nr. 1, 2003, p. 26.
  • OPSOMER J., BAERT W., e.a., Brouwerijen en herbergen, Harelbeke-Stasegem, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 24, Harelbeke, 2005, p. 195.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eenheidsbebouwing [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205194 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.