erfgoedobject

Havesdonckhoeve

bouwkundig element
ID
2052
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2052

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Havesdonckhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd Havesdonckhoeve (naar verluidt opklimmend tot de 18de eeuw, doch fel aangepast in de loop van 19de en 20ste eeuw), op initiatief van de Landelijke Gilde in 1979 ingericht als museum voor oud landbouwalaam en volkshuisraad van Klein-Brabant. In de tuin heropgebouwde oude sluis. Voor het museum: bronzen beeld "Donatus Kwik", uit het boek "Goudland" van H. Conscience, naar ontwerp van J. Mees (1983), (zie opschrift).


Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Dit pand is één van de zeven boerderijen op de Nattenhaasdonck, waarvan een deel is afgebroken en geen enkel meer in zijn oorspronkelijke staat bewaard is. De 'Havesdonckhoeve' is niet de naam van de hoeve, maar is de naam die in 1979 aan het museum van oud landbouwalaam en volkshuisraad werd gegeven, verwijzend naar het vroegere dorp Havesdonck (1299). De Landelijke Gilde was niet de initiatiefnemer van het museum. In augustus 1979 was het de plaatselijke Landelijke Gilde, de "Werkgroep Heemkunde", en vanaf 09/08/1980 de vzw "Ons Klein-Brabants Boerenerf, Havesdonckhoeve vzw" die initiatiefnemers waren. Slechts in een deel van de bijgebouwen zijn museumobjecten samengebracht. Het pand is sedert 1998 in hoofdzaak ingericht voor plattelandstoerisme.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen, 2018.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Havesdonckhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2052 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.