Lourdesgrot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lourdesgrot

Beschrijving

Lourdesgrot, gelegen ten zuiden van de kerk. Opgetrokken in 1930 door koster René Raes uit dankbaarheid voor de wonderbaarlijke genezing van het Stasegemse meisje Odila Vandendriessche (1910-1997) na een bedevaart naar Lourdes.

De familie van het meisje schenkt aan de parochie uit dankbaarheid een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en om het beeld een plaats te geven, wordt de grot gebouwd. Als fundament worden grote brokken steenkool uit de elektriciteitscentrale te Zwevegem gebruikt. Thans is de grot van imitatierotsstenen quasi onzichtbaar door de weelderige plantengroei.

• BAERT K., CAUWE R., 100 jaar Sint-Augustinus. Een eeuw parochiaal leven in Stasegem (1902-2002), in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 22, Harelbeke, 2002, p. 110-112.
  • CAUWE R., De Lourdes-grot te Stasegem, in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, jg. 4, 2001, nr. 1, p. 23-24.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie