erfgoedobject

Hoekhuis naar ontwerp van P. Buyck

bouwkundig element
ID
20522
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20522

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekhuis van vier traveeën en drie bouwlagen met de Pekelharing, nummers 60-64, opgetrokken in eenheidsbebouwing met de aansluitende huizenrij van Pekelharing op de nieuwe rooilijn naar ontwerp van Prosper Buyck in 1907, uit baksteen met verwerking van arduin voor hoekblokken en platte banden. Afgekante hoektravee benadrukt door het balkon met mooie gesmede ijzeren leuning in art-nouveaustijl en het dakvenster met drielicht onder piramidaal dak met ijzeren bekroning. Vensters met afgeronde bovenhoeken. Uiterst rechts van zijgevel smallere deurtravee. Aansluitende huizen zie Pekelharing nummers 60-64.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1907/Y/1.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis naar ontwerp van P. Buyck [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20522 (Geraadpleegd op )