erfgoedobject

Vrij Technisch Instituut

bouwkundig element
ID
205220
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205220

Juridische gevolgen

Beschrijving

Schoolgebouw van het Vrij Technisch Instituut (V.T.I.) Harelbeke. In 1955 wordt het V.T.I. opgericht als afdeling van de vakschool in Kortrijk. Het huidige gebouw wordt volgens het kadaster gebouwd in 1962 in opdracht van de vzw Cortracena uit Kortrijk. In de literatuur vermeldt men dat de school gebouwd wordt naar de ontwerpplannen van architect Norbert Lambrey; de bouwaanvraag van 1960 vermeldt echter dat het gebouw ontworpen is door architect J. Desagher uit Poperinge.

Kleurrijk gebouw van drie bouwlagen met een twintigtal klassen, vijf werkplaatsen, een kapel, een studiezaal, een eetzaal met keuken, een turnzaal met kleedkamers, een leraarszaal, fietsenbergplaatsen en toiletten; allemaal gegroepeerd rond een overdekte aula van 28 op 25 meter. Twee geïntegreerde conciërgewoningen op de hoeken. Achteraan ligt een ruime speelplaats.

Betonskeletbouw onder een vlakke bedaking. Gebruik van blauwe hardsteen voor de plint; gevelinvulling met donkerrode baksteen en gevelafwerking met geglazuurde tegels in verschillende kleuren. Venterregisters verdeeld in horizontale stroken met verder nog recht en schuin geplaatste roeden.

  • Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen, Harelbeke: 1960/23.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1963/12.
  • Het onderwijs te Harelbeke, in 1861-1961 Harelbeke, vrijwillig brandweerkorps: honderd jaar brandweer en leven, Harelbeke, 1961.
  • Het Vrij Technisch Instituut Harelbeke, in Met u voor hen, Vrij Technisch Instituut Kortrijk-Harelbeke-Gullegem, jg. 1, nr. 1, 1969-1970, p. 10.
  • Vrij Technisch Instituut Harelbeke, geraadpleegd op 30/07/09.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vrij Technisch Instituut [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205220 (Geraadpleegd op )