Maalderij en maalderswoning

Beschrijving

Voormalige maalderswoning (nummer 34/1) met achtergelegen maalderij (nummer 34), sinds 1999 ingedeeld in meerdere wooneenheden. Volgens de gegevens van het kadaster wordt de maalderij in 1925 gebouwd in opdracht van handelaar Arthur Brabant, bij de houten windmolen van nummer 36. In 1932 wordt bij de maalderij een woonhuis gebouwd en in 1945 wordt het vergroot en verbonden met de maalderij. In 1957 wordt de maalderij uitgebreid in de lengte. In 1999 wordt de woning en maalderij heringericht en gerenoveerd naar het ontwerp van architect De Hullu & partners uit Harelbeke; de voormalige maalderij wordt omgebouwd tot woongelegenheid.

Drie in mekaars verlengde gelegen volumes van (verankerde) baksteen onder pannen zadeldaken. Woonhuis met puntgevel en erkeruitbouw aan straatgevel. Voorts verzorgd baksteenmetselwerk onder meer muizentandfriezen. De voormalige maalderij bewaart verschillende laadluiken en een houten dakvenster onder pannen dakje eveneens met laadluik.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1999/181.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1930/46, 1932/18, 1945/31, 1957/109, 1999/43.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie