Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Voormalige molenaarswoning, verscholen achter een begroeide voortuin met wit beschilderde, betonnen paaltjes en toegang tussen twee bakstenen pijlertjes met ezelsruggen. Parallel met de straat geplaatst eind 19de-eeuws volume, volgens het kadaster opgebouwd in twee fasen. De bebouwing werd tijdens de inventarisatieperiode (2008) afgebroken.
Op het gereduceerd kadasterplan (1853) wordt hier reeds een molen weergegeven. In 1864 laat zadelmaker Ferdinand Jossen uit Deerlijk op een voormalige molendam een huis bouwen en er achter wordt één jaar later een houten stellingmolen opgetrokken. Volgens de literatuur zou de molen afkomstig zijn uit Zwevegem, waar hij jarenlang dienst heeft gedaan als oliewindmolen in de Wulfsbergstraat. Molenaar Joseph Brabant laat in 1885 het huis vergroten. Volgens de literatuur brandt de houten molen, zogenaamd de "Brabants molen", in mei 1940 af. Het kadaster vermeldt in 1945 dat de voormalige molen in puin ligt en dat het puin wordt verwijderd.
Lage woning, schuin ten opzichte van de weg gelegen. Wit beschilderde, verankerde baksteenbouw onder zadeldak met zwarte, Vlaamse pannen. Rechthoekige openingen met luiken.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1864/7, 1893/35, 1945/31.
BAERT W., DECROIX L., e.a., De Meidagen van 1940 te Bavikhove-Harelbeke-Hulste, in De Roede van Harelbeke, Bavikhove-Harelbeke-Hulste in de Leieslag van 1940, jaargang 8, nummer 1, 2005.
Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)