erfgoedobject

Standbeeld Peter Benoit

bouwkundig element
ID
205237
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205237

Juridische gevolgen

Beschrijving

Standbeeld van Peter Benoit (1834-1901) geplaatst aan de ingang van het stadspark. Het beeld is van de hand van beeldhouwer Alfred Courtens en wordt in 1951 ingehuldigd ter ere van de vijftigste verjaardag van het overlijden van de musicus. In 1994 wordt het standbeeld gerestaureerd door de firma Vermeire-Vermeire. Bij de heraanleg van het stadspark in 1999-2000 wordt de cirkelvormige vijver vóór het standbeeld vervangen door de huidige vijver met fonteinen.

Bronzen standbeeld van Peter Benoit op een sokkel van blauwe hardsteen (la roche puante) met aan de voet fonteinen. Totale hoogte van 4,75 meter. Voorstelling van Peter Benoit, gehuldigd door een vrouw (Glorie) en kind als symbool voor de overwinning; in de rechterhand houdt hij een ganzenpen vast (symbool voor de werken die hij heeft gecomponeerd) en in de linkerhand een gevleugelde lier (symbool voor de muziek). Opschrift "P. BENOIT 1834-1901" en het wapenschild van de stad Harelbeke. Herdenkingssteen op het muurtje links van het standbeeld "STAD HARELBEKE HET PETER BENOITPLEIN EN HET HERAANGELEGD STADSPARK WERDEN OP 28 MEI 2000 OFFICIEEL OPENGESTELD DOOR DE BURGEMEESTER LUC DECAVELE (…)".

  • Stadsarchief Harelbeke, Oude prentkaarten.
  • MALYSSE A., Standbeeld van Peter Benoit in het stadspark, in Harelbeke Open Monumentendag 2002, Symbolen, Harelbeke, 2002.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Standbeeld Peter Benoit [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205237 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.